Kulturystyka – co to takiego?
Kulturystyka to dziedzina sportu, polegająca na zbudowaniu dużej masy mięśniowej przy bardzo niskim procencie tkanki tłuszczowej. W tym sporcie kluczową rolę odgrywają proporcje ciała. Nie należy mylić kulturystyki ze zwyczajnym budowaniem masy. Kulturysta musi dbać, by jego mięśnie odpowiednio prezentowały się przy każdej z póz, które są wymagane do zaprezentowania na zawodach kulturystycznych. Liczy się symetria, proporcja i wielkość masy mięśniowej.
Skąd się wzięła kulturystyka?
Kulturystyka wywodzi się z pokazów cyrkowych, na których mocarz prezentował swoją nadzwyczajną siłę, popisując się wielkością swoich mięśni. Za prekursora tej dziedziny uważa się Eugena Sandowa, który występował w wielu cyrkach na całym świecie. Jako dyscyplina sportowa. kulturystyka, została spopularyzowana przez braci Weider, którzy założyli Międzynarodową Federację Kulturystyki i Fitnessu. To właśnie Joe Weider był mentorem Arnolda Schwarzeneggera, który do dziś uważany jest za niedościgniony wzór. W latach 80-tych XX wieku Arnold Schwarzenegger przyczynił się do ogromnego wzrostu popularności tego sportu.
Główne typy kulturystyki
<p>Kulturystyka naturalna – jej głównym i najważniejszym warunkie jest stosowanie naturalnej diety. Zabronione jest używanie wszelkich substancji anabolicznych, które znacząco przyspieszają nabieranie tkanki mięśniowej.
Kulturystyka ekstremalna – nie ma żadnych ograniczeń, liczy się jak największa masa mięśniowa. W tej kategorii występują najlepiej uwarunkowani genetycznie zawodnicy. To właśnie niesamowite rozmiary osiągane przez jej zawodników przyczyniły się do tak dużego wzrostu popularności tej dziedziny.
Kulturystyka klasyczna – jej najistotniejsze założenia to estetyka i brak przesady w ilości tkanki mięśniowej. Doskonale pasuje do zawodników o ektomorficznej budowie ciała. Kulturystyka klasyczna została podzielona na różne kategorie, które wymuszają na zawodnikach odpowiednie proporcje masy ciała względem wzrostu.
Ocena sylwetki na zawodach
Podczas zawodów uczestnik musi zaprezentować swoje mięśnie poprzez wykonanie szeregu póz, dzięki którym wyodrębni dane partie mięśniowe. Pozwala to sędziom szczegółowo ocenić sylwetkę zawodnika pod kątem proporcji i definicji mięśni. W dalszej części zawodów kulturysta może wykonać swój własny układ. Czasem uczestnicy wykorzystują indywidualną choreografię.
Przygotowanie do zawodów kulturystycznych, czyli masa i rzeźba
Najpopularniejszą obecnie metodą dietetyczną w kulturystyce jest stosowanie cyklu tzw. masy i rzeźby. Zawodnik przez około 9 miesięcy w roku utrzymuje odpowiednio dodatni bilans kaloryczny, co sprzyja szybkiemu nabywaniu masy mięśniowej, przy której zawsze pojawi się masa tłuszczowa. Kiedy zbliża się okres zawodów, kulturysta rozpoczyna okres redukcji, który trwa w zależności od poziomu procentowego tkanki tłuszczowej od 3 miesięcy wzwyż. Proces ten polega na drastycznym, w stosunku do diety na masę, obniżeniem ilości kalorii, tak by pozbyć się niechcianej tkanki tłuszczowej do poziomu pozwalającego jak najlepiej wyodrębnić mięśnie. Warto zauważyć, że im więcej kalorii się „obetnie”, tym szybciej można pozbyć się masy. Jednak kiedy przesadzi się z odjętymi kaloriami, można zacząć tracić tkankę mięśniową. Okres rzeźby jest najtrudniejszy, gdyż kulturysta może być przez dłuższy czas głodny, co sprzyja rozdrażnieniu. Zawodnik musi się wykazać ogromnym samozaparciem i konsekwencją przy spożywaniu posiłków.
kulturystycznych, czyli masa i rzeźba
Najpopularniejszą obecnie metodą dietetyczną w kulturystyce jest stosowanie cyklu tzw. masy i rzeźby. Zawodnik przez około 9 miesięcy w roku utrzymuje odpowiednio dodatni bilans kaloryczny, co sprzyja szybkiemu nabywaniu masy mięśniowej, przy której zawsze pojawi się masa tłuszczowa. Kiedy zbliża się okres zawodów, kulturysta rozpoczyna okres redukcji, który trwa w zależności od poziomu procentowego tkanki tłuszczowej od 3 miesięcy wzwyż. Proces ten polega na drastycznym, w stosunku do diety na masę, obniżeniem ilości kalorii, tak by pozbyć się niechcianej tkanki tłuszczowej do poziomu pozwalającego jak najlepiej wyodrębnić mięśnie. Warto zauważyć, że im więcej kalorii się „obetnie”, tym szybciej można pozbyć się masy. Jednak kiedy przesadzi się z odjętymi kaloriami, można zacząć tracić tkankę mięśniową. Okres rzeźby jest najtrudniejszy, gdyż kulturysta może być przez dłuższy czas głodny, co sprzyja rozdrażnieniu. Zawodnik musi się wykazać ogromnym samozaparciem i konsekwencją przy spożywaniu posiłków.